tiistai 23. helmikuuta 2021

Vuosi patin löytymisestä

Juuri näihin aikoihin viime vuonna tulin tietoiseksi patista rinnassani (siitä kerroin postauksessa Tästä kaikki alkoi). Näin jälkikäteen ajatellen en olisi arvannut, mikä hoitorumba edessä on (vaikka mielessäni varauduin myös pahimpaan). Minulla taisi olla silloin vielä käsitys, että jos syöpä ei ole levinnyt, kasvain vaan leikata napsautetaan pois ja siinä se. En edes ajatellut, että niin pieni patti (yhdeksän millimetriä, kuten myöhemmin kävi ilmi) olisikin niin aggressiivinen, että vaatii kaikki hoidot talttuakseen.

Olen nyt mietiskellyt noita aikoja ja ihmettelen yhä sitä, miten tyynesti jaksoin odottaa sen reilun kuukauden, joka meni mammografiaan pääsyyn. Paljon auttoi Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelusta saamani tieto, ettei kuukaudessa ehdi tapahtua mitään radikaalia, vaikka kyse olisikin syövästä. Ei varmasti ollut päivääkään, ettenkö asiaa olisi miettinyt, mutta en sitä juurikaan murehtinut tai siitä ahdistunut. Ja tietysti jaksoin toivoa, ettei se sittenkään olisi…

Jo ennen syöpädiagnoosia olen aina ollut kiitollinen siitä, että olen terve, ja ymmärtänyt, ettei se ole itsestään selvää. Ja kuitenkin, kuitenkin jossain alitajunnassa on tainnut piillä se ajatus, että vakavat sairaudet sattuvat muiden, eivät minun kohdalleni. Syöpä on jättänyt ison kolhun luottamukseeni omaa terveyttäni, pystymistäni ja jaksamistani kohtaan. Siinä koki niin konkreettisesti haavoittuvuutensa ja sen, miten elämä voi mullistua ihan hetkessä.

Mitä enemmän aikaa kuluu, sen suuremmaksi kasvaa myös pelko syövän uusimisesta. Eniten tietysti pelkään, että syöpä uusii, eikä olekaan enää parannettavissa. Mutta mietin myös sitä, miten jaksaisin käydä kaiken tämän läpi uudestaan. Kun rankimmat hoidot olivat kesken, sitä meni vaan päivä kerrallaan. Mutta näin jäljestä päin ajateltuna hoitorupeama tuntuu tavattoman rankalta.

Mutta kuitenkin, vuosi on mennyt, olen terve ja voin hyvin. Toivottavasti voin kirjoittaa samaa myös ensi vuonna tähän aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti