maanantai 30. maaliskuuta 2020

Diagnoosi: epämääräinen

Seuraavan viikonlopun aikana ehdin tuudittautua jonkinlaiseen luottamukseen. Syöpä-sanaa ei oltu sanottu ja se sai minut uskomaan pelkoni aiheettomiksi. Olen aina ollut ihminen, joka haluaa varautua pahimpaan, asiassa kuin asiassa. Monesti minulle on sanottu, että turha murehtia etukäteen, tai miksi stressaan turhaan, hyvinhän kaikki kuitenkin menee. Itselleni se on kuitenkin tapa valmistautua siihen, ettei kaikki menekään hyvin ja laatia varasuunnitelma niissä asioissa, joissa se on mahdollista. Nyt en voinut tehdä varasuunnitelmaa, mutta olisin voinut henkisesti valmistautua huonoihin uutisiin paremmin. Tämän liian löyhin perustein kudotun turvallisuuden tunteen takia aika tuli myöhemmin hetkeksi pysähtymään.

Koepalojen tulokset tulivat jo muutaman päivän päästä. Niistä minulle soitti Lääkäri 1. Näytteestä oli löytynyt jotain, josta hän käytti sanaa epämääräinen. Siinä oli oikeastaan se sana, joka kuvasi koko tätä nyt kuukauden kestänyttä prosessia: epämääräinen. Sen enempää en ollut vielä saanut selville. Lääkäri 1 teki lähetteen kirurgian poliklinikalle, kiireellisenä. Tämä nosti huoliastettani hivenen, mutta nyt tuudittauduin siihen, ettei näytteestä ollut ilmeisesti löytynyt mitään yksiselitteisesti hälyttävää, ainoastaan epämääräistä. S-sanaa ei mainittu vieläkään.

Nyt tuli mieleeni piipahtaa omakanta-palvelussa. En ollut juurikaan tuttu sen kanssa, olen onnekkaasti pysynyt varsin terveenä, enkä viime aikoina ole juuri tarvinnut terveydenhuollon palveluja. Tiedoissani mainittiin muun muassa seuraavaa: ”...ylälateraalisesti on tiivistä rauhaskudosta, löydös sopii pikemmin mastopatiaan. Ei selkeästi tuumorimaista massaa. ...kainaloissa tai parasternaalisesti ei patologisesti suurentuneita imusolmukkeita.” Niin? Ahkeran googlaamisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että kai nuo uutiset ovat kuitenkin enemmän hyviä kuin pahoja.


Parin päivän päästä sain puhelun kirurgiselta. Minulle oli varattu aika kirurgian erikoislääkärille (Lääkäri numero 3) ja magneettikuvaukseen seuraavalle viikolle. Taas pää pyörällä miettimään, mitä nyt seuraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti