torstai 28. toukokuuta 2020

Hammasharmeja, osa 2

Kävin siis hammaslääkärissä, koska ien viisaudenhampaan vierestä tulehtui ja oli sietämättömän kipeä. Sillä käynnillä ei vielä valmista tullut, lääkäri tutki perusteellisesti, totesi ongelman olevan ikenessä ja antoi ajan röntgeniin sekä toiselle hammaslääkärille. Ilmaan jäi leijumaan, poistetaanko hammas vai ei.

Tuo tapahtui maanantaina, uuden ajan sain keskiviikolle. Tiistaina olo oli jotenkin flunssainen ja illalla nousi kuume. Mittari näytti 37,9. Ei siis kamalan paljon, mutta se on paljon minulle, joka en yleensä kuumeile ja erityisesti se on paljon sytostaatteja saavalle syöpäpotilaalle. 38 astettahan on raja, jonka jälkeen pitää hakeutua päivystykseen, jos kuume ei laske. Otin Panadolia ja päätin odottaa aamuun. Yöllä heräsin pari kertaa yltä päältä hiestä ja manasin jo mielessäni, että sekä hammaslääkäri- että röntgenaika on pakko perua.

Aamulla lämpö oli kuitenkin 37:ssä, joten flunssaisesta olostani huolimatta päätin kuitenkin jättää ajat perumatta. Tässä kohtaa haluan korostaa, etten normaalisti olisi missään nimessä uhmannut ohjeita (nyt epidemia-aikanahan pitäisi välttää asiointia pienissäkin flunssan oireissa). Mutta olin aika lailla varma, että nuo oireet johtuivat juurikin tuosta tulehduksesta. Flunssassa tuntui olevan ainoastaan vasen puoli päästäni: nielu kipeä vasemmalta, vasen sierain tukossa, vasen silmä vuosi ja vasenta korvaa juili.

Tällä käynnillä alkoikin sitten tapahtua. Lääkäri totesi heti aluksi, ettei hän rupea hampaanpoistoon, ennen kuin kysyy lisäohjeita keskussairaalasta. Onko poisto hoitojen aikaan ylipäätään mahdollinen ja onko se mahdollinen terveysaseman hammashoitolassa vai pitääkö se tehdä keskussairaalassa. Ien puhdistettiin, sain viiden päivän antibioottikuurin ja lääkäri lupasi ottaa yhteyttä hampaan poiston tiimoilta ensi viikolla. Hän myös vahvisti epäilyni: tulehdus, joka aiemminkin on ollut tullakseen, pääsi nyt sytostaattien takia iskemään täysillä päälle.

Puhdistus ja antibiootit toivat nopeasti ensiavun, eikä ien juurikaan enää vaivaa. Seuraavaksi sitten alan pelätä tuota mahdollista poisto-operaatiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti