sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Miten pelon kanssa oppii elämään?

Näinä päivinä, kun aikaa on ja ajatukset kiertävät samoja ratoja, löydän itseni yhä uudestaan ja uudestaan selaamassa netissä syöpä-aiheisia sivustoja. Viimemmäksi järkytti uutinen naisesta, jolta oli suht nuorena leikattu rintasyöpä. Se ei ollut levinnyt ja säästävä leikkaus oli riittänyt. Yksivuotistarkastuksessa kaikki oli ollut vielä hyvin, mutta pian sen jälkeen syöpä oli uusiutunut. Haastatteluhetkellä ensimmäisestä leikkauksesta oli kulunut kolmisen vuotta ja syöpä oli jo maksassa, keuhkoissa, imusolmukkeissa, aivoissa…

Koko ajan tulee vastaan tarinoita, joissa rintasyöpä monien vuosienkin päästä uusiutunut ja levinnyt. Ja kun netissä surfatessa yhdeltä sivustolta päätyy aina toiselle, olen lukenut valtavan määrän myös muita syöpätarinoita. Nuorilta ihmisiltä aivan yllättäen löytyneitä suolistosyöpiä, melanoomaa, aivokasvaimia… Blogeja, joiden viimeisen postauksen ovat kirjoittaneet sairastuneen omaiset tai (mikä jotenkin vielä karmivampaa) jotka vain loppuvat.

Tässä mielentilassa alkaa miettiä, mitä kaikkea muuta voi olla edessä. Eihän syöpäarpajaisissa osumien määrää ole rajattu, omalle kohdalle voi tulla useampikin sattuma. Ja sitä alkaa kuulostella kaikkia vaivojaan, särkyjään ja oireitaan, lopulta saa itsensä lietsottua sellaiseen pelkotilaan, että eläminen sen kanssa tuntuu mahdottomalta.

Jännä on tämä ihmisen mieli muutenkin, miten se osaa käännellä asioita laidasta laitaan. Etenkin yön pimeinä tunteina kaikki saattaa tuntua täydellisen toivottomalta: varmasti tämä syöpä uusiutuu ja leviää ja minä kuolen. Sitten taas parempina hetkinä ajattelee, että tottahan minä tästä nyt paranen! Mutta pelko tulee kuitenkin olemaan tulevaisuudessa aina läsnä. Miten sen kanssa oppii elämään?

En tiedä, mikä ajaa lukemaan noita kertomuksia aina uudestaan. Ehkä se on jokin tarve ennustaa omaa tulevaisuutta, saada jotain osviittaa siitä, miten minun tulee käymään. Ikään kuin sellaisen ennusteen voisi toisten kokemuksista löytää. Ja sehän on selvää, että uutisiin päätyvät vain ne kaikkein traagisimmat tarinat. Kymmenestä rintasyöpätapauksesta juuri se yksi, jota ei voitu parantaa. Eivät ne yhdeksän, jotka päättyivät onnellisesti.

Miten minun blogini tulee päättymään? Kuka kirjoittaa viimeisen postauksen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti